Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom

Od 1. siječnja 2020. godine na snagu stupaju izmjene poreznih propisa objavljene u Narodnim novinama br. 121/19 od 11. 12. 2019. o kojima pišemo u nastavku:

Dodaje se novi obvezni sadržaj računa - QR kod, kako bi se olakšala provjera računa koji se fiskaliziraju. 

  • Ministar financija pravilnikom će propisati načine generiranja QR koda, obvezatne podatke koje sadrži zapis QR koda i  tip zapisa za QR kod. 
  • Navedena obveza stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine. 
Kod primjene zakonske odredbe obveze navođenja obavijesti „OVO NIJE FISKALIZIRANI RAČUN“ na pratećim dokumentima (ponuda, narudžba, predračuni i sl.) koji se izdaju prije samog izdavanja računa, uvodi se obveza provođenja postupka fiskalizacije računa i za tako izdane dokumente koji prethode samom izdavanju računa.
  • Ta obveza stupa na snagu 1.  travnja 2020. godine.
  • U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona, obveznici će biti dužni i nadopuniti podatke o poslovnim prostorima koji se odnose na oznaku o izdavanju takvih dokumenata. Stavljanjem takve oznake o poslovnom prostoru u sustavu fiskalizacije obveznici će se izjasniti o tome izdaju li prateće dokumente na kojima navode podatke o plaćanju, te će to služiti kao indikator o postojanju obveze fiskalizacije za takve prateće dokumente. 
Iz Zakona se briše obrazac Prijave podataka u sustav fiskalizacije te se propisuje da će ministar financija pravilnikom propisati sadržaj i oblik obrasca te način dostavljanja podataka o poslovnim prostorima.

Novosti

Predanim radom i brigom za klijente stvaramo dugoročne partnerske odnose

Naše usluge i rješenja

Proaktivnošću i jednostavnim rješenjima pomičemo granice i postižemo zajednički uspjeh.