Porez na dodanu vrijednost

Nastavno na promjene poreznih zakona od 01.01.2020., u nastavku vam donosimo još neke nove obavijesti:

Isporuke u EU 

Od 01.01.2020. godine posjedovanje PDV identifikacijskog broja kupca  i pravilno iskazivanje isporuka u Zbirnoj prijavi iz članka 88. Zakona o PDV-u postaju materijalni uvjeti za primjenu oslobođenja za isporuke u EU.
Stoga je važno pribaviti i prikazati ispravne pdv brojeve Vaših kupaca na izlaznim računima i u poreznim knjigama, te Vas pozivamo da na to obratite pažnju kod fakturiranja Vašim EU kupcima. 

Također je Provedbenom Uredbom Vijeća(EU) 2018/1912 od 4. prosinca 2018. o izmjeni Provedbene uredbe (EU) br. 282/2011 propisana dokumentacija s kojom se dokazuje otprema dobara u drugu državu članicu što je također materijalni uvjet za primjenu navedenog oslobođenja od obračuna PDV-a kod isporuka dobara u druge države članice.
O tome smo više puta obavijestili naše klijente. Posebno treba obratiti pažnju na isporuke s prijevozom u organizaciji i na teret kupca, u kojem slučaju je potrebno voditi posebnu evidenciju o otpremi dobara u EU. Ako su Vam potrebne detaljnije informacije, molim Vas javite se svom glavnom knjigovođi u Data-linku.

Promjena nizozemskih PDV ID brojeva

​Nizozemski porezni obveznici koji imaju pravni oblik privatnih individualnih tvrtki dobili su nove PDV identifikacije brojeve radi bolje zaštite njihove privatnosti. Nizozemske privatne individualne tvrtke koriste svoje nove PDV ID brojeve od 1. siječnja 2020. godine na svojim računima i na svojim web stranicama. Novi PDV ID brojevi se mogu provjeriti na VIES-on-the-web stranici Europske komisije.
Ukoliko se isporučuje roba ili usluge nizozemskim privatnim individualnim tvrtkama, Porezna uprava u svojoj obavijesti upućuje da se zatraže od nizozemskih poslovnih partnera novi PDV ID brojevi.
Za isporuke roba i usluga od 1. siječnja 2020. prema nizozemskim partnerima koriste se novi PDV ID brojevi na računima i u Zbirnim prijavama.
Ako se šalju računi u 2020. godini za robu ili usluge isporučene u 2019. godini, Porezna i carinska uprava Nizozemske odobrava korištenje oba broja. 

Porezna uprava - Središnji ured objavila je službeno tumačenje primjene snižene stope PDV-a od 13% na pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskog objekta 

Snižena stopa 13% primjenjuje se na pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskog objekta prema posebnim propisima, te za primjenu snižene stope nije bitno konzumiraju li se jela i slastice u ili izvan ugostiteljskog objekta. 
Prema tome PDV se obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13% na:
a) pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskog objekta prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti kojim je, među ostalim, propisano da se pripremanje i usluživanje jela i slastica može obavljati u i izvan ugostiteljskog objekta
b) pripremanje i usluživanje jela i slastica od strane sudionika proslava i manifestacija koji nisu ugostitelji, ali mogu na tim događanjima pružati ugostiteljske usluge za koje se smatra da obavljaju djelatnost izvan ugostiteljskog objekta
c) isporuku pripremljenog jela i slastica s ili bez prijevoza uz dodatne usluge koje omogućuju njihovu trenutnu konzumaciju pri čemu dodatne usluge podrazumijevaju posluživanje pripremljenog jela i slastica u primjerenoj ambalaži, posudi ili na podlošku uz dodatak pribora za jelo i sl.

PDV obračunavaju i plaćaju po stopi od 25% porezni obveznici koji pripremanje i usluživanje jela i slastica kao i isporuku pripremljenog jela i slastica ne obavljaju u i izvan ugostiteljskog objekta u smislu posebnog propisa te koji ne pružaju dodatne usluge (primjerice posluživanje pripremljenog jela i slastica u primjerenoj ambalaži, posudi ili na podlošku uz dodatak pribora za jelo) koje omogućuju trenutnu konzumaciju.
Također PDV po stopi od 25% obračunava se i plaća na pripremanje i usluživanje te isporuku pripremljenih bezalkoholnih pića, toplih i hladnih napitaka kao i alkoholnih pića.

Novosti

Predanim radom i brigom za klijente stvaramo dugoročne partnerske odnose

Naše usluge i rješenja

Proaktivnošću i jednostavnim rješenjima pomičemo granice i postižemo zajednički uspjeh.